Le Petit Refuge
Ayet

 
Le Petit Refuge

Ayet, een klein bergdorp in de Vallée de Bethmale. Tegen een steile helling gebouwd, geen nieuwbouw, de oude huizen voorzien van leistenen daken. Wie Ayet binnen komt, doet zijn intrede in een andere wereld. Prachtig is het uitzicht op de bossen en bergweiden van de vriendelijk ogende Vallée de Bethmale, terwijl de horizon wordt afgebakend door de kale toppen van de Pyreneeën. De vallei ligt in de streek de Couserans in de centrale Pyreneeën en geniet bekendheid vanwege de heerlijke kazen, de folklore en de traditionele klederdracht. Le Petit Refuge, een kleine herberg met vier slaapkamers, ligt in Ayet. In menig opzicht doet het huis denken aan een berghut. De kamers zijn klein, maar goed verzorgd en behangen met veel Pyreneeënfoto’s. Het moderne sanitair moet worden gedeeld en beneden is er een gezellige gemeenschappelijke ruimte met een houtkachel en fantastische Pyreneeënbibliotheek waar de maaltijden worden genomen. Op mooie dagen kunt u buiten op het terras genieten van het uitzicht en de heerlijke rust.

Wandelen en fietsen

Le Petit Refuge is bij uitstek geschikt voor mensen die van een actieve vakantie houden. Vooral wandelaars en fietsers komen aan hun trekken. Le Petit Refuge is een prima uitvalsbasis voor het maken van een korte of stevige bergwandeling. Ayet ligt in het Parc Naturel Regional de l’Ariège en het natuurreservaat van de Mont Valier (het boegbeeld van de streek) met zijn kolkende beken, watervallen, bergmeren en ruwe toppen is binnen handbereik. Ook de naburige Vallée du Biros kent ongekende wandelmogelijkheden. Prettig voor de gasten is het feit dat Le Petit Refuge eigendom is van Ton Joosten, Pyreneeënkenner en auteur van ruim tien wandelboeken over de Pyreneeën alsmede een fotoboek. Hij staat u met raad en daad bij en u gaat volop profiteren van zijn kennis van de Pyreneeën. Voor fietsers is van belang dat Ayet ligt op de Route des Cols, een traject dwars door de Pyreneeën. Het dorp ligt tussen bekende cols als de Col de la Core en de Col de Portet d’Aspet, die in menige editie van de Tour de France worden opgenomen.

Andere activiteiten en bezienswaardigheden

Andere activiteiten: vissen (Lac de Bethmale en in de rivier de Balamet en de Lez), wandelen met paarden in het dorpje Sentein, parapente nabij het dorp Moulis (parapenteschool) of bij de Col de la Core. Bezienswaardigheden zijn er te over. Vele kleine bergdorpen met typische kerken (Ayet, Sentein, Audressein, Castillon, Seix), een leuk stadje als Saint-Girons (mooi winkelcentrum en grote markt op zaterdag), het middeleeuwse Saint-Lizier met een imposante kathedraal, de klompenmaker van Bethmale in het dorp Aret, préhistorische grotten (Niaux, Bédeilhac). Een kleine greep uit een enorm aanbod. Alle informatie over activiteiten en bezienswaardigheden is te vinden in de herberg.

Zoals alle vakantie locaties op deze website valt deze vorm van toerisme in de categorie van kleinschalig, duurzaam, eco-toerisme en agro-toerisme.

Le Petit Refuge is het hele jaar geopend. Ga voor meer informatie naar de website: lepetitrefuge.com